A Valerydről

A Valeryd története 1958-ig nyúlik vissza, amikor a vállalkozó Sigge Adolfsson Vedumból megkérdezte a larv-i Bernt és Per-Owe Larsson fivéreket, hogy segítenének-e neki. Egy utánfutót szeretett volna, amelyet a kocsijához tudna erősíteni. Ennek könnyűnek kellett lennie, hogy könnyebbé tegye mindennapi életét, amikor úton volt, hogy különböző farmokon bemutassa termékeit.

Ebben az időben a Larsson fivérek egy műhelyt működtettek és volt némi tapasztalatuk a furgonok traktor-pótkocsivá alakításában. A fivérek elfogadták Sigge Adolfsson kihívását és rövid időn belül kigördült műhelyükből az első fékezetlen könnyű utánfutó. Az igény erre a típusra nagynak bizonyult és a követelések nyomán a Larsson fivérek tevékenysége oly mértékben növekedett, hogy új székhelyet kellett keresniük.

Úgy döntöttek, Valebergbe költöznek, amely hat kilométerre található Larvtól Ryd környékén. A fivérek ezután erről a környékről nevezték el új vállalatukat ValeRydssläp-nak (ValeRyd utánfutók). Pár éven belül az utánfutók tömegtermelése már tény volt, és kiterjesztették vállalkozásukat az autókat, csónakokat és lovakat szállító utánfutókra is. 1967-ben készült el az első A-keretes lószállító utánfutó. A 60-as, 70-es és 80-as években a Larsson fivérek tevékenysége és a Valeryd nőttön nőtt. 1991-ig több mint 10.000 utánfutó hagyta el a Valeryd gyártósorát, és ezek legtöbbje mind a mai napig használatban van!

Magnus Larsson, a Valeryd tulajdonosa és az alapító Per-Owe Larsson fia 200 méterre kinőtt a gyárból, és így mesél arról, mit jelent ez neki:
„Rengeteg emlékem van a termelésről, a hegsztésről, az összerakásról és a befejezésről, főleg az erős, hegesztett acélkeretes, fapadlós zöld utánfutókról. Elég hamar, már 10 éves koromban elkezdtem dolgozni a termelésben, és egy koronát kaptam minden egyes abroncsért, amelyet felszereltem és felfújtam. Sima kézi szerszámok használatával 30 abroncsot szereltem fel, és így 30 koronát kerestem óránként. Úgyhogy hamar megtanultam, hogy a kemény munka meghozza gyümölcsét.”

Egy családi vállalkozás minden generációja leteszi a névjegyét a munkafolyamatra. Magnus Larsson hamar észrevette, hogy a könnyűsúlyú utánfutók alkatrészei egy piaci rést jelentenek. A Valeryd elkezdte kifejleszteni a tervét, hogy megfeleljen ezen követelményeknek.

2018-ban a Valeryd 60. évfordulóját fogja ünnepelni.

A Valeryd a következő országokban és nyelveken működik